SLUČAJNI SPASILAC

Svaka zajednica čiji je život vezan uz more ili bilo koju vodu mora biti upoznata s osnovnom obukom i tehnikom plivanja te pružanjem prve pomoći kod nesreća koje se događaju na vodi. Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka zbog toga provodi projekt Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnost na vodi” čija je aktivnost i „Slučajni spasilac”.

Cilj je podučiti pedagoške djelatnike koji s učenicima odlaze na izlete blizu vode (rijeke, jezera, mora, bazena) o načinima uočavanja opasnosti, rizicima povezanim s vodom, kodeksom sigurnosti na vodi te postupcima pružanja prve pomoći.

Aktivnost „Slučajni spasilac” u trajanju od dva dana organiziran je u Domu Gradskog društva  Crvenog križa Rijeka u ponedjeljak, 15. studenog od 14:30 do 19:45 sati i u utorak 16. studenog od 16:30 do 19:45 sati.

Polaznici su se na predavanju „Sigurnost na vodi“ upoznali s aktivnostima Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa, upoznali su se s pojmom lanac spašavanja, razlikom između slučajnog i profesionalnog spasioca, tehnikama samospašavanja, opasnostima u vodenim okruženjima, priručnom opremom za spašavanje i kodovima sigurnosti na vodi. Predavanje je održao koordinator Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Primorsko-goranske i Ličko Senjske županije, Ivan Uravić.

Na predavanju i vježbama iz Prve pomoći naučili su temeljne postupke održavanja života kod  odraslih i djece (CPR, uporaba AVD-a), zaustavljanje krvarenja, zbrinjavanje ozljeda kostiju, kod gušenja, utapanje, zbrinjavanje rana, prva pomoć kod moždanoga i srčanog udara, prva pomoć kod gubitka svijesti, udarac u glavu, ozljede kralježnice, dehidracija i toplotni udar, stanje šoka. Predavane i vježbe održala je Voditeljica Odjela zdravstvenih djelatnosti Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, prim. Svjetlana Gašparović Babić, dr.med.spec.

Na aktivnosti su sudjelovali odgojno obrazovni djelatnici iz DV Rijeka (PPO Radost i PPO Delfin) DV More (PPO Delfin), DV Sušak (PPO Pčelice) te iz Medicinske škole u Rijeci.