Klub umirovljenika Čavle

NAZIV PROJEKTA: Klub umirovljenika Čavle.

 

NOSITELJ PROJEKTA: Općina Čavle.

 

PARTNERI NA PROJEKTU:

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Udruga umirovljenika Čavle.

 

CILJEVI I OČEKIVANI REZULTATI:

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost starijih osoba sa područja Urbane aglomeracije Rijeka kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu kroz provedbu i razvoj niz socijalnih, društvenih i edukativnih aktivnosti i programa,unaprjeđenje zdravlja,te poticanje uključivanja u aktivnosti zajednice.

Iz navedenog razloga oformiti će se Klub umirovljenika Čavle koji će biti otvoren za sve osobe starije od 54 godina sa područja Urbane aglomeracije Rijeka (biti će pružene usluge za minimalno 150 osoba) . Predviđena lokacija projekta je bivši boćarski klub (naselje Buzdohanj) koji će biti opremljen kroz ovaj projekt i u kojem će se provoditi aktivnosti i programi za stariju populaciju.

 

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.377.480,00 kn

Bespovratna sredstva:

  • EU potpora: 1.170.858,00 kn
  • Državni proračun: 206.622,00 kn

 

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: Od 27.05.2021. do 02.11.2023.

 

KONTAKT ZA VIŠE INFORMACIJA:

Dolores Burić
dolores.buric@cavle.hr
051/208-312

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O EU FONDOVIMA: www.esf.hr, www.strukturnifondovi.hr

Otvorenje Kluba umirovljenika

Općina Čavle infrastrukturom i programima omogućila nadstandard osobama treće životne dobi.

 

Općina Čavle, krajem travnja, svečano je otvorila Klub umirovljenika Čavle, novouređeni prostor namijenjen osobama treće životne dobi sa područja Urbane aglomeracije Rijeka. Naime, u bivšem Boćarskom klubu Bajci sada je uređen prostor za druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Objekt je povećan zatvaranjem terase, napravljen je novi krov, stolarija, sve instalacije, sanitarni čvorovi te toplinska fasada i uređen okoliš. Klub je tako proširen i kompletno preuređen. Umirovljenici su dobili novi prostor sa svom opremom potrebnom za zabavu, druženje i edukaciju.

 

Ukupna vrijednost investicije: rekonstrukcije, opremanja i programa iznosi 2,25 milijuna kuna.

Iznos od 1.377.480,00 milijuna kuna financiran je kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. EU potpora iznosi 1.170.858,00 kn dok je iz državnog proračuna financirano 206.622,00 kn.

 

Partneri u projektu su Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka sa ravnateljicom dr. sc. Petrom Šuljić te Udruga umirovljenika Čavle čija je predsjednica Vlasta Šupak.

 

„U dosadašnje radove na izgradnji i uređenju uloženo je 835 tisuća kuna. Objekt je ovim projektom povećan u vidu zatvorene terase, napravljen je kompletno novi krov, stolarija, sve instalacije, sanitarni čvorovi te toplinska fasada i uređen okoliš. Umirovljenici će dobiti novi, opremljen prostor za druženje i edukaciju kakav i zaslužuju. Radove je izvodila tvrtka Upravitelj gradnja i održavanje iz Zagreba, a dovršeni su krajem godine. Ove je radove sufinanciralo MRRFEU iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima sa 150.000 kuna. Zaposlena je i voditeljica kluba te krećemo s radom“, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić.

„Umirovljenici i osobe treće životne dobi jedna su od najranjivijih skupina u društvu i dodatno su pogođeni okolnostima pandemije, izolacija i osamljenosti. Sve dulji životni vijek ljudi nameće potrebu ulaganja u socijalne usluge za starije, a koje će u budućnosti biti sve potrebnije. Tu dolazi do izražaja uloga jedinica lokalne samouprave“, naglasila je Dunja Zagorac Šimac, voditeljica projekta, dodajući kako su umirovljenici dobili prostor, odnosno klub kakav i zaslužuju. Projekti i programi, u većem djelu, financirani su iz vanjskih izvora.

 

Da bi se programi mogli održavati, a boravak članovima bio ugodan klub će se opremiti osnovnom, ali i specijaliziranom opremom. I to kako u unutarnjem prostoru, tako i vanjskom uz uređenje boćališta, dvorišta s klupama…

 

Uz nabavu namještaja, planirano je opremanje Kluba umirovljenika informatičkom opremom i tv prijemnikom. Korisnici će moći svakodnevno doći i gledati TV program, služiti se računalom, pročitati novine i popiti kavu u ugodnom društvu u suvremeno uređenom prostoru. Nabavit će se i oprema za tjelovježbu (štapovi za nordijsko hodanje, prostirke, bučice, lopte), zatim društvene igre (šah, elektronski pikado, karte, čunjevi, boće, tombolu). Korisnici će na raspolaganju imati i specijaliziranu medicinsku opremu i pomagala (tlakomjer, inhalatore, štake, defibrilator, hodalice, setove za mjerenje šećera u krvi).

 

Putem projekta planirana je i kupnja vozila za prijevoz teže pokretljivih osoba kako bi i njima bilo omogućeno sudjelovanja u radu i aktivnostima kluba.

 

„Potrebno je istaknuti da će za one koji su usamljeni, bez obitelji, ovo biti mogućnost za svakodnevno druženje i socijalizaciju. Programi će biti u potpunosti besplatni, što je izuzetno značajno, s obzirom na male mirovine, jer su upravo financije često sprečavale umirovljenike da se bave aktivnostima kojima žele“, kazala je Tatjana Ljuština Milaković, voditeljica kluba.

 

Korisnici će tako moći sudjelovati u programima koji njeguju kulturu življenja pod nazivom Kuhajmo zajedno i zdravo (proljetni i jesenski ciklus kuharskih radionica), Hrana koja nas čini zdravima (zdrave prehrambene navike), Krećimo se prema zdravlju (organizirane šetnje), Bez sunca ne možemo, ali se zaštititi moramo (prevencija melanoma, pregled madeža).

 

Radionice omogućuju održavanje zdravlja i prevenciju bolesti kroz program: prevencija bolesti srca i krvožilja, prevencija padova kod starijih osoba, prevencija osteoporoze, kako ne postati zaboravan (prevencija alzheimerove bolesti), zdrav osmijeh-održavanje oralnog zdravlja, fizičke promjene u trećoj životnoj dobi, rano otkrivanje dijabetesa, zajedno informirani i pripremljeni za izvanredne situacije.

 

Uključene su i edukacije vezane uz postupke pomoći: edukacija i demonstracija pružanja prve pomoći, edukacija za oživljavanje uz korištenje vanjskog automatskog defibrilatora.

 

Od ostalih radionica izdvajaju se: radionica služenja računalom, besplatni pravni savjeti, tjelovježba za starije, plesni tečaj i organizirane plesne večeri u Domu kulture Čavle, odlazak u prirodu i organizirane šetnje i izleti, mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

 

Radno vrijeme Kluba umirovljenika Čavle: ponedjeljak, srijeda, četvrtak od od 13 do 20 sati. Utorak i petak od 8 do 15 sati. Subotom Klub radi od 8 do 13 sati.