Riječki glazbenici pokazali humanost kuhajući za potrebite. Ovdje dnevno spremaju 1.500 obroka

Autor: Sanja Gašpert

novilist.hr

Projekt u kojem poznati kuhaju u kuhinji Crvenog križa ide dalje

Humanitarni projekt Gradskog društva Crvenog križa Rijeka “Danas…za vas…!” nastavio se i u studenom.

Nakon dva uspješna izdanja u rujnu i listopadu, u kojem su za potrebite građane kuhali poznati voditelji Robert Ferlin i Josip Krmpotić te riječki gradonačelnik Marko Filipović, a nakon njih i popularni sportaši Mirza Džomba, Alvaro Načinović, Zoran Ban, Drago Žiljak i Branko Butković, u Dom Crvenog križa na Pećinama stigli su popularni glazbenici.

Riječki Crveni križ, predvođen ravnateljicom Petrom Šuljić i voditeljem projekta Damjanom Miletićem te chefom Nenadom Posavcem, koji su za ovu prigodu dobili i jako pojačanje prve hrvatske masterchefice Srđane Jevtić, okupio je doista sjajna glazbena imena.

Za sve kojima treba

Za potrebite su tako obroke pripremali Damir Urban, Damir Kedžo, Mario Lipovšek Battifiaca, Dražen Turina Šajeta, Ana Kabalin, Saša Markovski, Kristina Radovčić Kiki i Mario Šimunović.

U sjajnoj atmosferi, vrijednim su rukama pripremljeni obroci koji su potom dostavljeni vrtićima i školama, prihvatilištima za beskućnike, pučkim kuhinjama, a individualno su se obroci dostavili i korisnicima pučke kuhinje, na njihove adrese.

Na meniju su se našli povrtna juha, pileći sote s mrkvom, riža s mrkvom i svinjsko pečenje s lešo krumpirom, što je pripremljeno za djecu, obroci pučke kuhinje sastojali su se od kupusa s krumpirom i pečenim pilećim fileom, a oni za migrante od juneće safalade i graha s ječmom.

Naime, od kraja listopada u kuhinji Crvenog križa kuhaju se i topli obroci za migrante, svaki dan 200 obroka.

– Dnevno se pripremi više od 1.500 obroka za potrebite, a nažalost, taj je broj iz dana u dan sve veći. Zbog toga smo, s ciljem dodatnog senzibiliziranja šire javnosti za osobe kojima je pomoć potrebna, pokrenuli projekt pod nazivom »Danas…za vas….!«.

Ovaj humanitarni projekt nastavlja se i u prosincu, mjesecu blagdana i darivanja, s jednom doista posebnom postavom, pa će nam tako u goste doći i zajedno s nama za potrebite pripremati tople obroke riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić i još nekoliko riječkih svećenika, rekao je inicijator projekta Damjan Miletić.

Riječki glazbenici u kuhinji su se snašli svatko na svoj način, nekima ipak bolje »leži glazbena scena«, pa su se držali guljenja povrća, dok su se neki, vičniji kuhanju, snašli kao ribe u vodi.

Odličan projekt

Mario Lipovšek Battifiaca voli kuhati, pa mu nije imao problema pripremati obroke za potrebite, a i čest je sudionik humanitarnih akcija, kojima se uvijek i rado odaziva.

– Moramo vratiti zajednici ruku pomoći, moramo pomoći onima kojima se život nije nasmijao. Ovo je hvalevrijedna akcija, jako se dobro osjećamo jer pomažemo drugima, činimo dobro za druge. Inače volim kuhati i nije mi problem kuhati niti za više ljudi, imam prakse u tome, kazao je Battifiaca.

Dražen Turina Šajeta, iako je sudjelovao u kuharskim emisijama, rekao je kako kuhanje nije njegova »omiljena radnja«, ali je došao pomoći jer je, dodao je, ovo odličan projekt.

– Imam dobru suradnju s riječkim Crvenim križem, ujedno sam i darivatelj krvi, do sada sam krv darivao već četrdeset puta i volim se odazvati pozivu za pomoć. Veliko hvala ljudima koji su pokrenuli ovaj projekt jer njime pomažu osobama u potrebi, rekao je Šajeta.

Iako nisu vični kuhanju, Damir Kedžo i Damir Urban rado su se odazvali pozivu na humanost, kako bi i oni senzibilizirali javnost i ukazali na sve veći broj ljudi kojima je pomoć potrebna.

– Došao sam jer je ovo jedna prekrasna priča i doći ću opet, ali se nadam kako ćemo mi biti primjer drugima da i oni pomognu.

Inače, u kuhinji sam dobar u jedenju i pranju suđa, znam pripremiti samo kajganu, kazao je Kedžo, dok je njegov glazbeni kolega i imenjak Damir Urban rekao kako nije za kuhanje, ali je spreman pomagati drugima uvijek i kad god je to potrebno.