Održan drugi krug humanitarnog projekta “Danas, za vas”: Mirza Džomba rezao kapulu, Alvaro Načinović mrkvu

Autor: SPORTOKRACIJA

Korisnici riječkih pučkih kuhinja i prihvatilišta za beskućnike danas su pojeli obrok pripremljen u kuhinji chefova Mirze Džombe i Alvara Načinovića! Nije šala, već istinita priča realizirana u sklopu humanitarnog projekta Danas…za vas…!, pokrenutog s ciljem senzibiliziranja šire javnosti za osobe kojima je potrebna pomoć. Projekt je pokrenulo Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, a već prvo izdanje u rujnu pokazalo se izuzetno uspješnim.

-Na dnevnoj bazi pripremamo preko tisuću obroka za korisnike pučke kuhinje, beskućnike i ljude koji ne mogu sami pripremiti topli obrok pa im ga mi donosimo na kućnu adresu. Ovom akcijom želimo skrenuti pozornost na ljude koji trebaju pomoć, a s takvom praksom nastavit ćemo i dalje, rekla je ravnateljica Crvenog križa Rijeka dr.sc. Petra Šuljić.

Uz asistenciju zaposlenika ugostiteljskih djelatnosti Crvenog križa Rijeka na čelu s kulinarskim stručnjakom Nenadom Posavcem u Domu Crvenog križa na Pećinama hranu su pripremali poznati riječki sportaši. Uz spomenute osvajače zlatne olimpijske medalje u rukometu Mirzu Džombu i Alvara Načinovića, svoje su kulinarske sposobnosti pokazali nekadašnji nogometaš Rijeke i Juventusa Zoran Ban, poznati rukometni trener Drago Žiljak te nekadašnji riječki boksač Branko Butković.

Mirza je rezao kapulu, a ja mrkvu, priznao je nekadašnji kapetan „zlatne“ rukometne generacije Alvaro Načinović. Lijepo je pomoći ljudima, rado sam se odazvao ovoj akciji. U kuhinji se inače solidno snalazim, a volim i dobro pojesti. Najomiljenija mi je janjetina, iako jedem manje nego tijekom igračkog razdoblja kada je trebalo nadoknađivati potrošene kalorije.

Za kuhanje jote bio je zadužen proslavljeni riječki boksač Branko Butković.

-Kod kuće uglavnom kuha žena, ali kada mi u posjet dođu unuci pripremim im roštilj i pomfrit. Drago mi je da se akcija održava u Domu na Pećinama, jer tu sam živio po dolasku iz mojih rodnih Ledenica 1973, a na isto mjesto donio sam olimpijsku baklju prije Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine. Kad god prođem Polić Kamovom uvijek se sjetim tog prekrasnog perioda života, rekao je Butković.

-Mene su smjestili na rezenje kobasica za ovu izvrsnu „light“ jotu, rekao je poznati rukometni trener Drago Žiljak. Zahvaljujem se organizatoru akcije profesoru Damjanu Miletiću te ravnateljici Petri Šuljić, želim da svi koji danas budu jeli ove obroke blaguju u miru i zadovoljstvu.

Ravnateljica Crvenog križa Rijeka dr.sc. Petra Šuljić

Akciji se odazvao i Nogometni klub „Orijent“ čiji je dopredsjednik Marinko Koljanin ravnateljici Crvenog križa Rijeka Petri Šuljić poklonio dres „Crvenih s Krimeje“.

-Dres je došao u „prave ruke“, jer ravnateljica mi je rekla kako je članica Orijenta od svoje treće godine. Drago nam je da barem simbolički možemo pomoći onima kojima je pomoć prijeko potrebna, istaknuo je Koljanin. Danas nisam kuhao, ali inače znam pripremiti neka jela. Tijekom trenerske inozemne karijere često sam živio sam i morao ponešto skuhati, a najdraži su mi špageti i bečki odrezak.

Nakon gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića te zaštitnih lica Radio Rijeke Josipa Krmpotića i Roberta Ferlina koji su kuhali u prvom krugu akcije te riječkih sportaša u drugom, projekt se nastavlja već u studenom novim kuhanjem poznatih Riječana.