Predavanje na temu „Gubitak i tugovanje“.

Nositelj projekta:
• Hrvatski Crveni križ -Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka
Trg Republike Hrvatske 2/II
51000 Rijeka

Partner na projektu:
• Općina Čavle
Čavja 31
51219 Čavle

U sklopu EU projekta „Rijeka zajedništva- širenje izvaninstitucionalnih usluga na području aglomeracije Rijeka’’ u prostorijama Doma Crvenog križa Rijeka 25. svibnja održano je predavanje na temu „Gubitak i tugovanje“.


Predavanje je održala psihologinja Mirjam Tkalčić te je istaknula da je tugovanje prirodan proces koji nastaje nakon nekog gubitka. Gubici koji nastaju zbog neke stresne situacije ili traumatskih događaja su specifični, njima nisu svi izloženi te ponekad nemamo dovoljno mogućnosti samopodrške i/ili podrške okoline. Naglasila je kako nema odgovora na pitanje koji su gubici teži ili lakši, jer sve ovisi o tome kakav je bio naš odnos s onim koga smo izgubili, kako se dogodio gubitak i koji je uzrok. No, valja imati na umu da je tugovanje individualni proces i da uglavnom traje dulje nego što bismo željeli. U tom smislu zajedno s korisnicima je razgovarala o stadijima tugovanja te djelotvornoj i nedjelotvornoj podršci.


Zadaci u procesu tugovanja su prihvatiti stvarnost gubitka, proraditi ga (proći kroz bol, tugu i ostale emocije), usvojiti nove vještine, oprostiti se od izgubljenoga/umrloga te preusmjeriti energiju na nove odnose i nov život.