Neutralizacija neeksplodirane zaostale mine u akvatoriju primorsko-goranske županije

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka bilo je uključeno u djelovanje Kriznog stožera Grada Rijeke vezano za neutralizaciju neeksplodirane zaostale mine iz Drugog svjetskog rada koja je prilikom radova u lipnju prošle godine nađena u riječkoj luci.

Održana su četiri sastanka Kriznog stožera Grada Rijeke u čiji rad su bile uključene sve operativne snage koje su pripremale plan djelovanja za nedjelju, 19.03.2023.

Uloga Gradskog društva Crvenog križa Rijeka bilo je zbrinjavanje stanovništva koje je moralo biti evakuirano iz strogo centra grada na području oko prostora riječke luke gdje je mina pronađena.

Za evakulacijsko mjesto određen je prostor Dvorane mladosti na Trsatu gdje je u subotu, 18.03.2023. pripremljeno tridesetak ležajeva za prihvat evakuiranog stanovništva.

Od petstotinjak stanovnika koji su morali napustiti svoje domove samo manji dio njih potražio je privremeni dom u Dvorani mladosti.

Dio građana do Trsata je stigao vlastitim automobilima, a za ostale je bio organiziran gradski prijevoz odnosno za pojedine i sanitetski prijevoz. Bilo je tu obitelji, samaca, bračnih parova do obiteji s kućnim ljubimcima.

U subotu u večernjim satima po dolasku i smještaju za sve je osigurana okrijepa – topli čaj i kava, keksi, a u nedjelju u jutarnjim satima doručak uz voće, vodu, čaj i kavu.

Za najmlađe je bio pripremljen dječji kutak, a potrebitim osobama pružena je psihosocijalna podrša zbog osjećaja tjeskobe i nemira radi napuštanja svog doma i spavanja na novom nepoznatom mjestu.

Uz evakuirane osobe koje su noćile u Dvorani mladosti cijelo su vrijeme bili i naši članovi Interventnog tima. Aktivan je bio i Ured Službe traženja koji je evidentirano evakuirano stanovništvo i bio u stanju pripravnosti.

Punih sedam sati trajala je zahtjevna akcija neutraizacije mine koja je uspješno okončana te je mina uništena u moru osam kilometara od središta Rijeke.