24 natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Školska godina 2022./2023.

U subotu, 04. ožujka održala se je prva razina 24. natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa. Za Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka to je već 45. Gradsko natjecanje u gotovo neprekinutom nizu.

Natjecanje se je održalo u OŠ Pećine na čemu zahvaljujemo ravnateljici škole, gospođi Jasni Vukonić-Žunič te svim djelatnicima škole koji su nas ugostili  u svojim prostorijama.

Ukupno 72 učenika natjecalo se je u dvije kategorije: pomladak (učenici osnovnih škola) i mladi (učenici srednjih škola). Sudjelovalo je osam osnovnih škola s područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Rijeka (OŠ ČAVLE, OŠ HRELJIN, KOŠ JOSIP PAVLIŠIĆ, OŠ KLANA, OŠ KOSTRENA, OŠ PODMURVICE, OŠ SRDOČI i OŠ ZAMET) i 4 srednje škola/učenička doma (SREDNJA ŠKOLA ANDRIJE LJUDEVITA ADAMIĆA, PRVA SUŠAČKA HRVATSKA GIMNAZIJA, UČENIČKI DOM PODMURVICE, DOM UČENIKA SUŠAK). 

Natjecatelji su pokazali zavidno znanje o Pokretu Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći. Znanje prve pomoći pokazali su i na praktičnim radilištima na kojima su se susreli s realistično prikazanim situacijama i ozljedama. Za njihov uspjeh najzaslužniji su povjerenici Crvenog križa u njihovim odgojno – obrazovnim ustanovama jer kontinuirano provode programe Crvenog križa i promiču humanost i solidarnost.

Najboljim ekipama, koje su osvojile prva tri mjesta pehare i pohvalnice podijelile su Kim Anić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, Nada Badurina, dopredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka i Petra Šuljić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Najbolji rezultat u kategoriji Pomladak osvojila je OŠ Čavle, a u kategoriji Mladi Dom učenika Podmurvice. Čestitamo im i želimo im pobjedu na međužupanijskom natjecanju! Posebnu pohvalu zaslužuju učenici OŠ Zamet i Doma učenika Sušak koji su osvojili 2. mjesto te OŠ Srdoči  i Prve sušačke hrvatske gimnazije koji su osvojili 3. mjesto. Čestitamo i svim ostalim učenicima što su sudjelovali jer su svi pobjednici! Naučili su važna znanja kojima će moći pomoći drugima i spasit nečiji život što je važnije bilo kojeg plasmana i pehara.  

U organizaciji i provedbi natjecanja sudjelovalo je 58 volontera bez kojih bi organizacija ovog natjecanja bila nemoguća. Njihova uloga bila je ključna jer je za organizaciju natjecanja bilo potrebno čak šesnaest sudaca među kojima je bilo zdravstvenih djelatnika, profesora, psihologa, vatrogasaca, odgajatelja, darivatelja krvi,  studenata filozofskog te medicinskog fakulteta. Osim sudaca, nemoguće bi bilo provesti natjecanje bez tima za realistični prikaz ozljeda i glumaca. U brojevima, to je 15 glumaca na 4 radilišta i 2 šminkera na 15 glumaca! Taj dio pripremili su mladi Crvenog križa Rijeka okupljeni u Klub mladih Pridruži nam se i Terensku jedinica dr. Ante Švalba, a pomogla im je vatrogasna mladež DVD Sušak sa svojom izvrsnom glumom. Manje važni za naše natjecateljske ekipe nisu bili ni vodiči koji su ih vodili kroz natjecanje i pružali im oslonac u trenucima odmora. Kao vodiči odličan su posao odradili studenti filozofskog i medicinskog fakulteta te učenici Srednje medicinske škole u Rijeci. Osim njih, važno je istaknuti i volontere koji su bili desna ruka organizatoru na natjecanju, koji su nosili, slagali, upućivali pomagali, fotografirali… neizostavni u bilo kojoj aktivnosti:  članovi Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi i članovi Kluba 100 kapi.

Osim volontera svoj veliki doprinos dalo je i devet zaposlenika Gradskog društva Crvenog križa Rijeka koji su se pobrinuli da natjecanje bude regularno i pravedno. Zaposlenici naše kuhinje pripremili su catering i sendviče za sve prisutne.

S nestrpljenjem iščekujemo drugu razinu natjecanja koja će se održati u subotu 1. travnja u OŠ Hreljin!