DAN SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA

Dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se 13. listopada. Ove godine smo pozvali naše najmlađe da se priključe obilježavanju. Povjerenici koji su se odazvali pozivu na sastanak koji se je održao 6. listopada u Domu Crvenog križa Rijeka dobili su materijale kako bi s djecom u vrtićima ili u nižim razredima osnovnih škola proveli aktivnosti “Što učiniti tijekom potresa” iz tematske cjeline “Priprema za izvanredne situacije” u priručniku “Odgoj za humanost od malih nogu”.

Na aktivnostima je bilo vrlo živo i zanimljivo.

DV MORE PPO DELFIN

Nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, kojeg su neki osobno doživjeli ili saznali o njemu od  svojih prijatelja i obitelji, simulirali smo potres u vrtiću na građevinama koje su napravljene od drvenih kocaka. Obzirom da nisu očekivali to rušenje dio djece se uznemirio, a jedan se dječak i rasplakao.

„Razgovarali smo o potresu, izmijenili iskustva, pronašli svoje sigurno mjesto u vrtiću. Obilježili smo i mjesta koja nisu sigurna; npr. pored staklenih vrata i ispod lustera. Poseban izazov je bio naći sigurno mjesto na vanjskom prostoru jer je puno stabala, ali smo ga našli i obilježili!

Sve zajedno povezali smo s osjećajima koji se javljaju tijekom i nakon potresa kod djece i njihovih bližnjih. Naučili smo i nekoliko vježbi disanja i relaksacije. Na individualnim razgovorima s roditeljima i pisanim  materijalima potakli smo roditelje da s djecom razgovaraju o ovoj temi i zajedno s njima pronađu sigurna i opasna mjesta u svom stanu.“   (odgajateljica Mirjam Kukuljan)

DV SUŠAK PPO PČELICE

„S djecom smo razgovarali o potresu i postupcima koje trebamo poduzeti da bi se zaštitili i smanjili potencijalne negativne posljedice. Nakon razgovora održana je vježba evakuacije, te aktivnost likovnog izražavanja na istu temu.“

OŠ FRAN FRANKOVIĆ

„Učenici 1.c razreda OŠ  Fran Franković, obilježili su Dan smanjenja rizika od katastrofa. Naučili su što je potres, kako nastaje i kako treba postupiti u slučaju potresa. Zaključili su da je najvažnije biti smiren, ne paničariti i skloniti se ispod stola. Postali su pravi znalci te će naučeno uz pomoć bojanke demonstrirati i svojim obiteljima.“ (učiteljica Marijana Senkić)

DV ZVJEZDICA MIRA

„U DV Zvjezdica mira, u dvije skupine proveli smo aktivnost “Sigurno mjesto u vrtiću”. (odgajateljoca Ivona Ivanović)