SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

Svjetski dan prve pomoći obilježava se drugu subotu u rujnu!

U petak 10. rujna kredama smo iscrtali siluete tijela na području Trga Svete Barbare kako bi u subotu ujutro građani mogli vidjeti poruke. Cilj akcije pod motom „Budite heroj prve pomoći u školi i svojoj zajednici” je osvijestiti važnost poznavanja laičke prve pomoći kao znanja koje spašava živote. Ukazali su na stanja opasna po život: prestanak disanja, krvarenje, nesvjestica, gušenje i postupcima pružanja prve pomoći kod tih stanja: reanimacija, zaustavljanje krvarenja, bočni položaj, otvaranje dišnog puta.

U srijedu 22. rujna učenici i odgajatelji DOMA UČENIKA SUŠAK su u prostorima Doma sudjelovali na radionici demonstracije i vježbe pružanja prve pomoći. Voditeljica Odjela zdravstvenih djelatnosti Gradskog društva Crvenog križa Rijeka prim. Svjetlana Gašparović Babić, dr.med.spec., educirala je učenike o načinu pružanja prve pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi, s naglaskom da djeca mogu odigrati ključnu ulogu pružajući prvu pomoć svojim vršnjacima, članovima obitelji i ljudima oko sebe.

I ove godine smo već tradicionalno sudjelovali na Matejni u Općini Viškovo. Zbog epidemioloških razloga školske učionice smo zamijenili otvorenim prostorom te smo u subotu 24. rujna ispred Doma hrvatskih branitelja nastavili s aktivnostima povodom Svjetskog dana prve pomoći. Osim što su mogli izmjeriti tlak i šećer, građeni su mogli isprobati i realistični prikaz ozljeda i naučiti reanimaciju. Naši vrijedni članovi Terenske jedinice dr. Ante Švalba Amra, Lucija, Marta, Mila i Amir prikazali su opekline, porezotine, oguljotine, strano tijelo i vanjski prijelom kako bi osvijestili važnost poznavanja osnova prve pomoći u svakodnevnom životu.

U utorak 28. rujna na Trgu 128 brigade Hrvatske vojske za učenike Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića, Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovčića održali smo radionice pod nazivom “Prva minuta je najvažnija”. Edukacija se temelji na prepoznavanju potrebe za pružanjem pomoći osobama koje se nalaze u životnoj opasnosti zbog iznenadnog zastoja srca. Radionica uključuje kratki uvod i 8 minutni edukativni film te praktični rad u manjim skupinama koje je istovremeno provodilo više voditelja, educirani članovi Terenske jedinice dr. Ante Švalba, pod budnim okom voditeljice Odjela zdravstvenih djelatnosti i koordinatorice rada s mladima. Učenici su uz praktičnu poduku pravilne kardio-pulmonalne reanimacije uvježbali pozivanje hitne medicinske pomoći te postavljanje onesviještene osobe u stabilan bočni položaj.

Prenosimo i kako su se kroz cijeli mjesec rujan naši najmlađi priključili obilježavanju❤️

Hvala DV SUŠAK što su održali radionicu “Prva pomoć, upomoć!” iz programa “Odgoj za humanost od malih nogu” i objavili fotografije na svojoj web stranici: https://susak.rivrtici.hr/…/obiljezavanje-dana-prve-pomoci

Sukladno temi ovogodišnjeg Svjetskog dana  prve pomoći  u vrtiću DV ZLATNA RIBICA u Kostreni organiziral su radionice na temu prve pomoći i zaštite zdravlja iz prema priručniku “Odgoj za humanost od malih nogu” za svu djecu školske obveznike. Radionice je vodila zdravstvena voditeljica vrtića Katarina Mihelić, mag. sestrinstva . Kroz igru djeca su educirana koji su potencijalni rizici od ozljeda u njihovom svakodnevnom okruženju  te koji su predmeti opasni ili potencijalno opasni za igru.  

Svim odgojnim skupinama u DV ZLATNA RIBICA darovali smo slikovnice „Naučite  prvu pomoć zbog onih koje volite“.

U IV. razredu OŠ DOLAC također je bilo aktivno! Radionicu su provele razredna učiteljica Fabiola Mijailović i pedagoginja Dionea Kraljić-Stošić.


I učenici IV. a razreda OŠ KANTRIDA bili su vrijedni i poslali su nam fotografiju s aktivnosti “Prva pomoć, u pomoć!”