first aid, rescue, victim-850489.jpg

SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI (09.RUJNA 2023.)

Povodom Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava svake godine druge subote u rujnu i ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka tijekom rujna promovira važnost stjecanje znanja i vještina iz prve pomoći za život zajednice ali i svakoj pojedinca. Svjetski dan prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina.

Ove godine slogan događanja je: prva pomoć u digitalnom svijetu. Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu zato ove godine šaljemo poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv:

ULOŽI MINUTU U PRVU POMOĆ I NAUČI SPASITI ŽIVOT!

Pozvali smo sve odgojno obrazovne ustanove na području našeg djelovanja da na svojim WEB stranicama i društvenim mrežama objave prigodan tekst, QR kodove koji vode do video materijla koji su nastali u sklopu projekta Društva Crvenog križa Primorsko – goranske županije “Prvi korak u sigurnim rukama” te da potaknu učenike i roditelje da koriste aplikaciju za mobilne telefone Vježba iz prve pomoći jer sadrži video materijale Hrvatskog Crvenog križa koji prikazuju postupke pružanja prve pomoći kod različitih stanja.

Ikona aplikacije
Vježba iz prve pomoći

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Tri su segmenta prve pomoći:

− Prva pomoć – vještine

Ciljevi učenja su razumjeti što je prva pomoć i zašto je važna te kako pružiti prvu pomoć.

− Humanost i pomaganje drugima

Pomaganje drugima i humanost temeljne su vrijednosti i dio su postupaka prve pomoći.

− Ljubaznost i empatija Koristiti ljubaznost i suosjećanje kroz postupke pružanja podrške unesrećenim osobama

6 RAZLOGA ZAŠTO JE PRVA POMOĆ VAŽNA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

  1. Spašava živote.
  2. Ublažava bol i nelagodu.
  3. Stvara povjerenje.
  4. Povećava sigurnost.
  5. Sprječava pogoršanje situacija.
  6. Poboljšava životni standard.

Zato, uloži minutu, skeniraj, nauči i SPASI NEČIJI ŽIVOT!