Klub ˝100 kapi˝

25. listopada 2003. godine osnovan je “Klub 100 kapi” koji okuplja dobrovoljne darivatelje krvi sa 100 i više darivanja (muškarce) odnosno 75 i više darivanja (žene), odnosno okuplja sve one darivatelje koji su svoju krv darivali gotovo cijeli radni vijek, a svoju humanost i ljubav prema čovjeku i dalje iskazuju darivanjem krvi kao i sudjelovanjem u ostalim aktivnostima koje organiziraju Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Savjet darivatelja krvi.

 

Članovi “Kluba 100 kapi” prvenstveno se organiziraju oko popularizacije dobrovoljnog darivanja krvi, učestvuju u brizi o svojem članstvu, učestvuju u radu postojećih i osnivanju novih aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi, te vlastitim primjerom utječu na mlade pokazujući kako je darivanje krvi društveno korisno. Posebno njeguju suradnju s “Klubom 25” sudjelujući u akcijama kojima se želi animirati nove, mlade darivatelje krvi.

 

Darivatelji krvi sa 100 darivanja te darivateljice sa 75 puta darovanom krvi dobitnici su, odlukom predsjednika Republike Hrvatske, odličja Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski.

 

Podaci o svim članovima riječkog “Kluba 100 kapi” prikupljeni su u ”Spomen knjizi Kluba”. Inicijator osnivanja i prvi predsjednik Kluba bio je Veljko Vrzić, nakon kojeg su Klub vodili Edo Prpić, Cvetko Špralja, Goran Vuković, Mirjana Corelli i Dinko Kudrić. Od studenog 2016. godine predsjednik Kluba je Milan Pajdak uz kojeg su u Odboru i Gorana Bratuša, Željko Kukec, Mišo Mokoš, Milivoj Pavlaković, Nikola Šakan i Milan Trbović.

 

Izborna skupština „Kluba 100 kapi“ uz prigodno druženje članova Kluba povodom 15. obljetnice održana je 28.10.2018. u Domu kulture Čavle i za novu Predsjednicu Kluba izabrana je Sonja Trbović Maksan.