Klub ˝100 kapi˝

25. listopada 2003. godine, osnovan je u Rijeci „Klub 100 kapi“, prvi takav Klub u Hrvatskoj koji aktivno djeluje u sastavu Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, a svoj rad i aktivnosti temelji na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. U trenutku osnivanja, Klub je imao 110 članova.

 

Inicijator osnivanja Kluba bio je Veljko Vrzić, a želja je bila da se okupe svi muški darivatelji sa 100 i više darivanja, te žene, koje su krv darivale  75 i više puta. Ciljevi Kluba su promoviranje darivanja krvi, sudjelovanje u brizi o svojim članovima prilikom bolesti, socijalnih problema i smrtnog slučaja, sudjelovanje u radu postojećih i osnivanju novih Aktiva DDK, te svojim vlastitim primjerom ukazivanje mladim ljudima kako je darivanje krvi društveno korisno. Posebno se njeguje suradnja s „Klubom 25“, sudjelujući u akcijama s kojima se želi animirati što više novih mladih darivatelja krvi.

 

Svaki darivatelj krvi koji je sto puta dao krv, i darivateljica koja je sedamdeset i pet puta dala krv, Odlukom predsjednika ili predsjednice Republike Hrvatske ima pravo na dodjelu odličja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski koji se dodjeluje, za iznimnu humanost i domoljubni doprinos.

 

Gospodin Veljko Vrzić kao inicijator osnivanja „Kluba 100 kapi“, ujedno je te 2003. godine postao njegovim prvim predsjednikom, a u prvim danima rada Kluba „100 kapi“, veliko razumijevanje i pomoć pružao je predsjednik Savjeta DDK CK Rijeka, gospodin Tomislav Širola.

 

godine, za predsjednika je izabran gospodin Edo Prpić. Na inicijativu članova Odbora Kluba, gospodin Veljko Vrzić predložen je i izabran za doživotnog počasnog predsjednika „Kluba 100 kapi“ Rijeka. 2008. godine za predsjednika je izabran gospodin Cvetko Špralja, a nakon njega 2010. godine slijedi izbor Gorana Vukovića za predsjednika. 2011. godine Klub bira prvu predsjednicu, gospođu Mirjanu Corelli, koja je ujedno na osnovu dragovoljnog darivanja krvi, 2010. godine proglašena „Ponosom Hrvatske“. 2013. godine za predsjednika je izabran gospodin Dinko Kudrić, i to je ujedno prvi predsjednik koji je na toj funkciji bio u dva mandata. 2016. godine izabran je gospodin Milan Pajdak, ujedno i najmlađi predsjednik Kluba. 28.10.2018. godine na izbornoj skupštini, za predsjednicu je izabrana gospođa Sonja Maksan Trbović. 27. siječnja 2023 godine, na izbornoj Skupštini održanoj u domu Crvenog križa na Pećinama, za predsjednika je izabran član Kluba, gospodin Ivan Pribanić.

 

Podaci o svim članovima Kluba prikupljeni su „spomen knjizi“ Kluba, a preminuli članovi Kluba koje pamtimo kao dio nas, nalaze se u knjizi preminulih članova.

 

Klub 100 kapi Rijeka je u siječnju 2019. godine izradio i „kronologiju nastanka Kluba“, koju također možete pregledati u on-line izdanju.

Kronologija nastanka kluba 100 kapi

"Spomen knjiga" članova Kluba 100 kapi

"Spomen knjiga" preminulih članova kluba 100 kapi